23948sdkhjf

Alkholfri öl blir till handsprit

Restprodukt får nytt användningsområde

Den alkoholfria öltrenden kan nu visa sig få en oväntad och positiv bieffekt under coronaepidemin då den naturligt förekommande alkoholen som tas bort under processen nu istället kan bli till efterfrågad handsprit.

Spendrups extraherar årligen cirka 650 000 liter 80-procentig etanol från 8 miljoner liter alkoholfri öl som vanligtvis går till biogasutvinning. Nu ska delar av den produktionen istället riktas om till sjukvården i Region Dalarna.

– Det känns otroligt bra att vi kan gå in och hjälpa till där behovet är stort. Det har inte varit helt enkelt, bland annat kräver skattelagstiftningen att teknisk sprit inte ska gå att dricka, vilket innebär att särskilda ämnen måste tillsättas som har varit mycket svåra att få tag på. Men nu har vi skapat förutsättningar för att kunna producera i mindre skala. Vi gör nu en provleverans som vi tillsammans med Region Dalarna ska testa och utvärdera, säger Helena Nylén som är varuförsörjningsdirektör på Spendrups i en kommentar.

Den första provleveransen på 350 liter avgår idag från bryggeriet men sen är tanken ska produktionen ökas till 1 500 liter per vecka, givet att råvaror och förpackningar kan säkras. Förutsättningar finns även för en mer storskalig produktion upp till 7 500 liter per vecka.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095