23948sdkhjf

Mer vildsvin ska nå konsumenterna

Regeringen ger uppdrag om förenkling av försäljning.

Vildsvin i Sverige är ett problem för många jordbrukare men kan även ses som en hittills outnyttjad resurs, endast 15 procent av köttet från de vildsvin som skjuts i Sverige når marknaden. Därför har fyra myndigheter nu av regeringen fått i uppdrar att bidra till att underlätta för alla aktörer i kedjan.

– Jag vill underlätta för jägare och företag att få ut köttet på marknaden. Vi pratar ofta om problemen våra 300 000 vildsvin medför, men glömmer bort vilken tillgång köttet är, säger Jennie Nilsson, landsbygdsminister i en kommentar.

De fyra myndigheterna Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Länsstyrelsen i Kronobergs län ska bland annat ta fram förslag till ny lagstiftning, utveckla ett register för jägare som vill sälja kött själva och utreda förutsättningarna för att skapa ett samlat digitalt system för spårbarhet. För att öka efterfrågan får myndigheterna även i uppdrag att utlysa medel för marknadsföring av köttet samt spridande av information om potentialen i vildsvinskött.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079