23948sdkhjf

Kraftigt höjda förpackningsavgifter väntar

Tidningen Packmarknadens lunchmöteskoncept PACK@lunch genomfördes på fredagen för första gången som ett webinarium till följd av coronakrisen i samhället. Per-Stefan Gersbro ledde utfrågningen av FTI och Naturvårdsverket efter deras presentationer om det nya producentansvaret. Bland annat framkom att förpackningsavgifterna kraftigt kommer att skjuta i höjden de närmaste åren.

Läs också: Nu höjs förpackningsavgifterna

Mer än 500 personer hade anmält sitt intresse för att följa PACK@lunch digitalt. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, stod som värd och vd Håkan Ohlsson och Henrik Nilsson, projektledare på FTI, hade till sin hjälp Malin Göransson, handläggare på Naturvårdsverket, för att förklara lagstiftning och konsekvenser av det nya producentansvaret.

Förutom nya höjda målsättningar för återvinning av alla materialslag har regeringen beslutat att detta ska uppnås med hjälp av Fastighetsnära insamling, FNI. Detta innebär en mycket kostsam utbyggnad av insamlingssystemet som kommer att få drastiska konsekvenser för förpackningsavgifterna i Sverige. 

Från 2020 till 2021 kommer förpackningsavgifterna att fördubblas från 1 miljard till 2 miljarder kronor och på några års sikt, fram till 2028 kommer avgifterna att öka med 500 % till sammanlagt 5 miljarder kronor. Ändå kommer detta inte att räcka för att nå de nya återvinningsmålen, menar Håkan Ohlsson.

– Det kommer att krävas en beteendeförändring hos de svenska konsumenterna om de nya målen ska nås, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094