23948sdkhjf

Ålfiskeförbudet fortsätter

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inför ett stopp för kustfiske av den akut hotade ålen från den 1 november 2019 till och med den 31 januari 2020. Det blir då en fortsättning på det tremånadersstopp som gällt de senaste två åren.

Beslutet kommer efter ett gemensamt beslut av EU:s fiskeministrar och i år utvidgas det internationella fiskestoppet även till att också omfatta glasål. Den valbara perioden för de olika länderna för fiskeförbudet har också utökats med två månader.

HaV väljer att införa sitt förbud under samma period som förra året, den period som ålen lämnar Östersjön genom Öresund.

– Vi väljer att lägga förbudet under den period då den blankål som passerar kustområden i Öresund bedöms ha goda möjligheter att vandra utan att ytterligare påverkas av svenskt fiske. Detta då fisket efter ål på västkusten sedan tidigare är förbjudet. Vi är medvetna om att åtgärden begränsar fångsterna men ser samtidigt att möjligheten för ålens reproduktion ökar med förbudsperioden, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för fiskereglering på HaV i en kommentar.

Det svenska ålfisket har reducerats med cirka 80 procent i de svenska kustområdena sedan 2007, från i snitt 785 ton årligen under åren 2004-2006 till i snitt 158 ton årligen under åren 2015-2017. Under år 2018 rapporterades fångster på 142 ton ål i kustfisket i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079