23948sdkhjf

Arla vann upphandling värd 80 miljoner

Arla har vunnit en mejeriupphandling värd 80 miljoner kronor. Det är Göteborgs stad som valt Arla som leverantör till största kommunala köken i staden och i elva kranskommuner.

– Vi är stolta och glada över att ha vunnit den här affären. Det är cirka 400 storkök som framöver kommer att arbeta med Arlas ekologiska sortiment, och till mindre klimatpåverkan genom de fossilfria transporterna. Det ser vi verkligen som en vinst, inte bara för oss, säger Anna Månsson, försäljningsdirektör för Foodservice på Arla. 

Avtalet gäller från den 1 oktober och löper under fyra år. Det omfattar en årsvolym på 1 845 ton färska mejerivaror och matfett. Mejerileveranserna kommer samtidigt som avtalet träder i kraft att övergå till helt fossilfria transporter.

Redan nu tar Arla fyra nya biogasdrivna lastbilar i drift och slutar kretsloppet på mjölkgårdarna. Biogas producerad av gödsel från Arlagårdar bidrar till att minska klimatavtrycket. Om all gödsel från Arlaägarnas skulle tas tillvara så skulle det motsvara cirka 54 miljoner liter diesel.

– Biogas producerat från kogödsel minskar klimatbelastningen från gårdarna och är ett fantastiskt fossilfritt drivmedel för lastbilar, bussar och industrin, säger Jonas Carlgren mjölkbonde och styrelseledamot i Arla.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063