23948sdkhjf

Kokosmjölk stoppas efter larm om förslavade apor

Livsmedelsaktörer agerar efter larm om vanvårdade apor.

Dresserade apor som plockar kokosnötter ur träden är en utbredd metod som används i bland annat i Thailand.

För att undersöka dessa apors livsförhållanden har djurrättsorganisationen Peta i en större granskning besökt åtta gårdar i Thailand där apor plockar kokosnötter, som sedan bland annat används av två av landets största kokosmjölksproducenter Aroy-D och Chaokoh.

Enligt Peta utsattes aporna av olika typer av vanvård på samtliga av dessa gårdar. Det rapporterar TT.

Många av aporna ska bland annat ha tagits illegalt från sina hem som ungar och det är vanligt att de sitter fastkedjade utan möjlighet att träffa andra apor och utföra stimulerande aktiviteter, något som kan få dem att förlora förståndet. Det ska också ha hänt att apor som gjort motstånd och vägrat plocka kokosnötter, upp emot 1 000 stycken om dagen, fått tänderna utdragna.

Efter granskningen har stora livsmedelsaktörer bland annat i Storbritannien och USA valt att plocka bort kokosprodukter från de berörda leverantörerna och nu väljer även kedjor i Sverige att agera. Mathem plockar bort den produkt som berörs ur sortimentet och Axfood väljer att utreda saken vidare. Hemköp och Willys säljer kokosmjölk från båda leverantörerna.

– Det är så klart oerhört viktigt för Axfood att varken människor eller djur far illa inom produktionen av de varor vi säljer, och vi ställer stora krav på våra leverantörer att så inte får ske, säger Magnus Törnblom, presschef hos Axfood till TT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109