23948sdkhjf

Halloumi hinder för handelsavtal med Kanada

Cypern har hamnat i bråk med EU och dess handelsavtal med Kanada, Ceta, då de anser att avtalet inte ger tillräckligt skydd för deras berömda halloumiost.

Avtalet som provisoriskt trädde i kraft 2017 innebär att tullar försvinner på 98 procent av varorna. Innan avtalet träder i kraft i sin helhet måste det dock ratificeras av alla EU-länders parlament och Cypern är nu det första landet som valt att säga nej till att skriva under avtalet.

Anledningen är oro för arbetarnas rättigheter men framförallt oro för att avtalet inte ger tillräckligt varumärkesskydd åt den viktiga exportvaran. Enligt det cypriotiska argumentet bör den kanadensiska marknaden stängas för andra länders varianter av halloumi.

Halloumi är i dag varumärkesskyddat men har inte den ursprungsbeteckning som innebär att produkten måste bestå av vissa råvaror och komma från ett visst område. 

Rent tekniskt sätt krävs det att avtalet ratificeras av alla länder för att det ska gå igenom men i Bryssel har man i flera år försökt att förbereda sig för ett eller flera skyddsmekanismer genom att skriva in flera skyddsmekanismer. Det här blir i så fall första gången de testas.

Nu väntar förhandlingar först i det cypriotiska parlamentet innan förslaget skickas tillbaka till EU, men förmodligen även på EU-nivå.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062