23948sdkhjf

"Bättre för miljön med pant på engångsartiklar"

Ikem kritiska till plastskatten

Utredningen om skatt på engångsartiklar har nu överlämnat sitt betänkande till regeringen. De föreslår att det införs en skatt på engångsartiklar i form av muggar och livsmedelsbehållare. Skatt ska betalas med 5 kronor per mugg och med 7 kronor per livsmedelsbehållare, men avdrag får göras för muggar och livsmedelsbehållare med ett lågt plastinnehåll.

– Vi är besvikna på att utredningen särbehandlar plasterna samt inte gynnar återvunnen eller biobaserad plast. Den föreslagna skatten lever därför inte upp till syftet som skulle vara att stödja en övergång till en mer resurseffektiv och biobaserad cirkulär ekonomi, säger Lena Lundberg, ansvarig plastråvarufrågor på Innovations- och Kemiindustrierna, IKEM.

Eftersom det huvudsakliga miljöproblemet är nedskräpningen borde fokus ligga på åtgärder som gör att människor slutar skräpa ned, menar Lundberg.

– En skatt straffar tvärtom alla konsumenter. Ett mer ändamålsenligt ekonomiskt styrmedel för att minska nedskräpning vore att införa en pant på de engångsartiklar som utredningen föreslår en skatt på. Det skulle leda till att förpackningarna hamnar i rätt återvinningskanaler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141