23948sdkhjf

Gäsene Mejeri har halverat sina utsläpp på ett år

Gäsene Mejeri, Sveriges minsta kvarvarande mejeriförening, med bas i västsvenska Ljung har på kort tid vänt en situation med höga utsläpp till att på ett år halvera sin mängd med syreförbrukande ämnen i avloppsvattnet.

Tillsammans med det kommunala bolaget Herrljunga Vatten har mejeriet tagit fram processer för en helt annan styrning och kontroll av processen och samtidigt har en gränstank installerats för att ta upp så mycket av resterna som möjligt ifrån sköljvattnet. Resterna kan sedan användas för tillverkning av fordonsgas.

Samarbetet med Herrljunga Vatten inleddes efter det i pressen tidigare framkommit att Gäsene släppt ut för stora mängder syreförbrukande ämnen. Gränsvärdet 2018 låg på 45 årston ämnen och mejeriets utsläpp låg på 54 årston. Med hot om vite på 200 000 kronor sattes arbetet igång och vid nästa mätning 2019 hade siffrorna mer än halverats. 

Efter denna minskning valde till och med Miljönämnden att sänka ribban ytterligare till 35 årston, vilket mejeriet nu klarar med råga då de senaste mätningarna uppger utsläpp på strax över 20 ton. Samtidigt uppger Gäsene Mejeri att de samtidigt även lyckats öka produktionen och mängden ost

– Våra bönders mjölk ska bli till närproducerad ost och inte släppas ut i avloppet, säger Claes Persson, vd på Gäsene Mejeri.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078