23948sdkhjf

Norskt bolag satsar miljard på svensk fiskodling

Det norska investeringsbolaget Mato Invest med ägaren Tore Lyng i spetsen har stora planer för Bjuv. Här vill han nämligen anlägga en ny fiskodling med en årsproduktion om cirka 10 000 ton ädelfisk, en satsning som beräknas kosta mellan 500 och 1000 miljoner kronor, det rapporterar Helsingsborgs Dagblad.

Planer på anläggningen har funnits i cirka tre år och ett svensk bolag, Nordic Salmon, har grundats för att sköta verksamheten. Anledningen till att planerna för den nya fiskodlingen är för placering i Sverige och inte i Norge är kostnaderna.

– Anläggningen i Bjuv ger oss cirka fem kronor högre marginal per kilo odlad fisk, bland annat på grund av att Sverige är med i EU. Dessutom är löneläget väsentligt mycket högre i Norge där lönerna har drivits upp av utvecklingen för landets oljeindustri och laxindustri, säger Tore Lyng till HD.

Odlingen på tolv hektar kommer att vara landbaserad och hållbar med re-cirkulerande vattensystem och beräknas ge 50-80 nya arbetstillfällen. För att kunna genomföra projektet söker Tore Lyng nu efter intressenter som vill gå in som delägare. Nordiskt riskkapital är av intresse men även asiatiska investerare som Lyng Seafood, en del av Mato Invest, har nära kontakter med i Singapore är av intresse.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094