23948sdkhjf

Carlsberg anklagas för svindleri i Malaysia

Det danska bryggeriet Carlsberg har i åratal sålt öl i Malaysia utan att hörsamma lagar som kräver statliga avgiftsbetalningar, framgår av dokument som refereras av Berlingske Business.

De interna dokumenten från Carlsberg Malaysia utgörs bland annat av en mejltråd, där Asienchefen Graham Fewkes påpekar för medarbetare att metoden "absolut inte får omtalas i skrift".

"Grabbar, vi får aldrig nämna den malaysiska metoden i interna dokument som sänds ut brett. Men jag är väldigt säker på att ni kommer sända mig matpaket när jag sitter i fängelse", skrev Graham Fawkes i ett internt mejl som Berlingske kommit över.

I augusti 2019 ska en medarbetare ha varnat Carlsbergs ledning via bolagets visselblåsartjänst med uppgifter om förfarandet.

Enligt visselblåsaren skedde avgiftssvindeln genom att öl som på pappret skulle exporteras till den ostliga delen av Malaysia – och först där påläggas avgifter – i stället kanaliserades in i Västmalaysias marknad och såldes illegalt. På så vis undgick Carlsberg alla avgifter.

"Metoden visar att ledningen medvetet svindlade de malaysiska tullmyndigheterna", skrev visselblåsaren enligt Berlingske.

Carlsberg skyller dock på en mellanhand som ska ha stått bakom. Enligt bryggeriet har man försökt att undvika svindeln genom att avbryta samarbetet med mellanhänder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095