23948sdkhjf

”Akut behov av att skydda Sveriges livsmedelsindustri”

Lantmännen och LRF i gemensamt upprop om Sveriges bristfälliga livsmedelsberedskap.

Sveriges redan bristfälliga livsmedelsberedskap är hotad när landets få kvarvarande och strategiskt viktiga livsmedelsindustrier riskerar att tvingas bort. Det hävdar Per Lindahl, styrelseordförande, Lantmännen, och Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas Riksförbund, i en gemensam debattartikel.

Skribenterna menar att coronapandemin visat att det finns ett akut behov av att stärka skyddet för livsmedelsindustrins nyckelanläggningar. Annars riskerar de att försvinna och glömmas bort när nya kommunala bostadsområden ska byggas och vid annan expansion.

Per Lindahl och Palle Borgström understryker i sitt debattinlägg att kommunerna har stor makt, men sällan beaktar vilken effekt deras beslut får på den regionala och nationella livsmedelsförsörjningen. Exempel på detta är, enligt skribenterna, att Lantmännen nyligen tvingats lägga ner sina spannmåls- och kvarnanläggningar i Ystad och Uppsala.

”Beredskapslager saknas helt och det tar endast några dagar innan maten tar slut i butikerna om leveranserna uteblir. En viktig länk för en fungerande livsmedelsförsörjning som dock inte uppmärksammats är att det saknas en strategi och lagstiftning för hur man ska skydda den livsmedelsindustri som finns kvar i Sverige, trots att livsmedelssektorn klassas som samhällsviktig verksamhet”, skriver Lindahl och Borgström.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096