23948sdkhjf

Genombrottet: Nu får insekter säljas i Sverige

Efter en ny dom i EU-domstolen blir det nu tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige.

Insekter som livsmedel har varit ett hett debatterat ämne i Europa och lagstiftningen inom EU har tolkats på olika sätt i olika länder. Sverige har, till skillnad från bland annat Finland, intagit en hård linje och inte tillåtit några som helst insekter men från och med den nya domen kommer insektsbaserade livsmedel som tidigare varit tillåtna i andra EU-länder som Danmark, Finland och Nederländerna även att få säljas i Sverige.

– Det här är bra nyheter för de som är intresserade av insekter som livsmedel, det enda tråkiga är bara att det inte kom tidigare innan flera av de företag som lanserades 2012-2013 lade ner eller skiftade fokus, säger Anders Engström, journalist och insektsförespråkare som bland annat driver bloggen Bugburger till Food Supply.

Enligt den nya domen är det nu tillåtet att under en övergångsperiod sälja hela insekter som varit tillåtet i ett annat EU-land för den 1 januari 2018. Det innebär att vissa insektsarter som tidigare sålts och som det finns en ansökan för nu tillåts att säljas.

Livsmedelsverket anser att försiktighet bör iakttas för insekter och att företagen fortfarande ansvarar för att deras livsmedel är säkra samt att vissa insekter kan framkalla allergier hos skaldjursallergiker.

– Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket i en kommentar.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157