23948sdkhjf

Bacardi går över till bioplast

Bacardi meddelar att företaget planerar att ha "världens mest hållbara spritflaska på butikshyllan 2023". 

Den nya 100 procent biologiskt nedbrytbara flaskan kommer att ersätta 80 miljoner flaskor, vilket är den mängd flaskor som Bacardi för nuvarande nyttjar för varumärken årligen. 

Övergången till ett biologiskt nedbrytbart flaskalternativ har möjliggjorts till följd av ett samarbete med Danimer Scientific, en utvecklare och tillverkare av biologiskt nedbrytbara material. 

Den petroleumbaserade plast som Bacardi idag använder sig av kommer att ersättas av Danimer Scientifics material NodaxEPHA, vilken härrör från de naturliga oljor som finns i växtfrön från palm, raps och soja. 

– En vanlig plastflaska tar över 400 år att sönderdelas, medan PHA bryts ner biologiskt i ett brett spektrum av miljöer, som kompost, jord, sötvatten och havsvatten, och försvinner efter 18 månader utan att lämna skadliga mikroplaster, uppger tillverkaren. 

Bacardi-rom är den spritsort som först kommer att rullas ut den nya flaskan av växtbaserat material. Målsättningen är sedan att fler av producentens drygt 200 varumärken ska följa.   

Jean-Marc Lambert, vice vd för sprittillverkaren säger att företaget även kommer att ta fram "en hållbart framställd pappersflaska" med integrerad PHA-polymer. 

Sprittillverkaren har som målsättning att vara 100 procent fritt från fossilbaserad plast 2030. Förutom att lansera den nya biopolymerflaskan 2023 har företaget åtagit sig att ta bort all icke-väsentlig engångsplast, inklusive alla presentkartongmaterial av plast och försäljningsmaterial av plast, under de kommande tre åren. 

Danimer Scientific:s PHA verifierades som ett biologiskt nedbrytbart alternativ till petrokemisk plast av University of Georgia och New Materials Institute i en studie under 2018. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.09