23948sdkhjf

Påsen krymper, men inte osten

Norrmejerier ska minska mängden plast i sina ostförpackningar. Ett första steg är att minska storleken på påsarna till riven Västerbottensost, vilket sparar 1,5 ton plast årligen.

– Vår plaststrategi innebär bland annat att alla plastförpackningar ska kunna materialåtervinnas och att endast förnyelsebar och återvunnen plast används efter 2030, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

De nya ostförpackningarna för riven Västerbottensost 150 gram och 300 gram införs successivt och har precis börjat nå butikshyllorna runt om i landet.

– Vi arbetar kontinuerligt med förpackningsoptimering och är glada att nu kunna ta ett steg i rätt riktning genom något så enkelt som att minska påsens höjd. Utmaningen framåt är att även byta ut dagens plastförpackning mot andra mer hållbara material, samtidigt som de lever upp till kraven på livsmedelssäkerhet, säger Lina Jonsson Product Manager för Västerbottensost.

För ett år sedan ställde sig Norrmejerier bakom det branschgemensamma ”Plastinitiativet” där målet är att alla plastförpackningar på marknaden ska kunna återvinnas till ny plastråvara för produktion av nya plastprodukter. Idag materialåtervinns uppskattningsvis endast 25 procent av de plastförpackningar som sätts på konsumentmarknaden i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079