23948sdkhjf

Kämpigt kvartal för Kopparbergs

Bryggeriet Kopparbergs, listat på NGM MTF, redovisar ett resultat efter skatt på 45,0 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (58,0). 

"Covid-19 förde med sig att många marknader stängde både gränser, pubar och restauranger. Detta började långsamt öppnas upp igen då flera länder lättade på restriktionerna under sommaren, men för att sedan återgå till striktare restriktioner under sensommaren. På våra huvudmarknader har vi ökat volymen och här märker vi styrkan i varumärket Kopparberg, då konsumenterna har fortsatt att köpa produkterna i dagligvaruhandeln när pubar och restauranger varit stängda", skriver bolaget i sin delårsrapport.  

Dock har försäljningen i våra viktiga turistländer så som Spanien, Cypern och Grekland inte kommit igång som Kopparbergs hoppats. 

Nettoomsättningen uppgick till 471 miljoner kronor (549). 

"Litermässigt har vi under det tredje kvartalet totalt ökat vår försäljning med 11 procent, vilket innebär att det var nytt försäljningsrekord för ett kvartal", skriver bolaget. 

Rörelseresultatet blev 48,2 miljoner kronor (84,9). 

Det tredje kvartalet har påverkats negativt av den låga pundkursen med cirka 70 miljoner kronor.  

"En stor del av vår fakturering sker i pund, så pundkursens utveckling kommer alltid att vara en osäkerhetsfaktor för oss", skriver bolaget. 

Inom spritsegmentet har Kopparbergs smaksatta gin fortsatt att växa och visar en ökning på 45 procent mot föregående period och är idag den 4:e mest sålda inom sitt segment. I början av sommaren lanserades Kopparberg Rum som har klättrat upp till en 7:e plats bland de mest sålda romen i Storbritannien.  

Tidigare i år beslutade styrelse att sänka sitt utdelningsförslag för 2019 från 6:50 till 4:75 kronor per aktie som en försiktighetsåtgärd på grund av rådande osäkerhet kring covid-19. Nu återinför Kopparbergs en utdelning på 1:75 kronor så att totalen för 2019 landar enligt det ursprungliga förlaget på totalt 6:00 kronor per aktie. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078