23948sdkhjf

Skalskinn i laminat av återvunnen plast

Genom ett samarbete mellan flera aktörer i en lång värdekedja har man lyckats tillverka ett plastlaminat av återvunnen plast för förpackning av kött och charkuterier.

I den långa värdekedjan av samarbetspartner finns DSM, SABIC, Cepsa, Fibrant och Viscofan. Genom så kallad kemisk återvinning av svåråtervunnen plast har man tagit fram ett förpackningslaminat av PE och PA som används för att förpacka kött.

I pressmeddelandet heter det bland annat

"Övergången mot återvinningsbaserade flerskiktsfilmer gör det möjligt för förpackningsindustrin att anta en mer hållbar lösning utan att kompromissa med funktionell prestanda. Utvecklingen av detta förpackningsmaterial understryker ett starkt engagemang för att möjliggöra en cirkulär ekonomi genom att samarbeta med partners i hela värdekedjan och möta behovet från konsumenter och myndigheter av mer hållbara förpackningslösningar i flerskiktsplast ."

Förpackningsmaterialet har tillverkats av Viscofan och består av flera lager av olika polymerer. DSM Engineering Materials levererar den cirkulära polyamiden (PA) Akulon CRC-MB och SABIC levererar den cirkulär polyeten (PE) från sin Trucircle -portfölj av cirkulära lösningar.

Båda produkterna är baserade på begagnad plast i konsumentledet som annars skulle kastas på deponi eller förloras till förbränning. Med hjälp av avancerad återvinning omvandlas den använda plasten till ett nytt råmaterial som sedan kommer in i produktionskedjan för att leverera nya jungfruliga material.

Alla återvunna material inom värdekedjan kommer att ha den globalt erkända ISCC Plus-certifieringen och behöver inte omprövas.

"Flerskiktsbarriärfilmer erbjuder i sig starka hållbarhetsfördelar genom att de förlänger hållbarheten för livsmedelsprodukter och förebygger matsvinn, vilket står för 8% av de totala globala utsläppen av växthusgaser. Dessutom innebär användningen av återvunnen plast att man minskar utarmningen av ändliga naturresurser, minskar ackumuleringen av plastavfall och minskar potentiell miljöpåverkan genom förbränning", skriver man i pressmeddelandet.

Óscar Ponz, Chief Plastic Business Officer på Viscofan kommenterar:

– Genom att kombinera vår kapacitet för innovation och den senaste tillgängliga tekniken har vi idag nått en unik lösning på marknaden med återvunnen plast. Dagens produkt är resultat av ett gemensamt åtagandet att göra livsmedelsförpackningar rättvisa, hälsosamma och miljövänliga för en mer hållbar framtid. Detta viktiga projekt utvecklas med samarbete mellan viktiga Viscofan-kunder som ElPozo.

Källa: Läs mer!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125