23948sdkhjf

Majoritet positiva till gårdsförsäljning – men även monopolet

Åtta av tio svenskar är positiva till gårdsförsäljning av alkohol under förutsättning att Systembolagets monopol bevaras, det framgår av en undersökning gjord av Axiom Insight på uppdrag av LRF Lokal Mat & Dryck, Föreningen Svenskt Vin och Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, SPA.

Den kontroversiella frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska utredas efter ett beslut från regeringen. I utredningen som utfördes via webbenkät den 11 november, innan utredningen meddelades, ingick 1002 svenskar i åldrarna 20-80 visade att 47 procent svarade att de var positiva till gårdsförsäljning och 33 procent att de var positiva för det förutsatt att Systembolagets monopol förblev. Endast 11 procent  var emot gårdsförsäljning och 9 procent svarade vet ej.

De främsta motiven till varför de tillfrågade ställde sig positiva till gårdsförsäljning var för att stödja lokala företagare (69 procent) följt av viljan till att köpa lokalt (63 procent). Endast 9 procent uppgav att deras ställningstagande var politiskt.

– Resultatet visar att det finns ett stort stöd bland svenskarna för att utveckla och stötta de gröna näringarna och bidra till företagsamheten både i stad och på land. Gårdsförsäljning av alkohol skulle både skapa sysselsättning och stärka Sverige som besöksdestination, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Lokal mat och dryck i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094