23948sdkhjf

Misstankar om barnarbete och mutor i Carlsbergs egna dokument

I den danska bryggerikoncernen Carlsbergs egna rapporter och konsultutredningar om verksamheten i Indien framgår misstankar om barnarbete och tecken på att mutbetalningar gjorts till myndighetstjänstemän, rapporterar Reuters.

Misstankarna mot Carlsberg har dels nedtecknats av bolagets egen revisor i dokument som Reuters kommit över och dels i en rapport från en annan konsultfirma som genomfördes 2018.

Anklagelserna om barnarbete framgår ur en rapport från revisionsfirman EY rörande lagerverksamhet hos en underleverantör i delstaten Jharkhand, i västra Indien, där vissa arbetare var mellan 16 och 18 år. EY-rapporten prickade också Carlsberg på ett flertal andra punkter, bland annat rörande brott mot miljöregler.

Enligt Carlsberg har underleverantören avpolletterats sedan rapporten lades fram för bolaget år 2018.

Carlsberg har en marknadsandel på omkring 17 procent i Indiens ölmarknad, som bedöms vara värd omkring motsvarande 7 miljarder dollar.

Utredningarna som nu genomförs kommer sig av anklagelser om att Carlsberg varit del av en kartell med sina främsta konkurrenter, med åratal av prisfixning, något som befästs i en myndighetsrapport i fjol. En slutgiltig dom i ärendet har dock inte fallit, skriver Reuters.

Kartellutredningen har också satt ljuset på andra regelvidriga affärsmetoder som nyttjats av Carlsberg, bland annat alkoholkampanjer i regioner där sådant varit illegalt samt provisionsbetalningar och rena mutor till myndighetstjänstemän. Den egna revisorn har vägrat sätta sin signatur och därigenom godkänna de senaste två årsredogörelserna.

"Vi kan inte utesluta att brott mot våra egna regler och uppförandekoder har begåtts", sade Carlsberg i ett uttalande för Reuters.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

2.125