23948sdkhjf

Sluträknat – här är Årets matbluff

Smördeg utan smör gick inte hem hos konsumenterna.

Antitävlingen Årets matbluff har fått en ”vinnare”. Smördegen från Pop! Bakery, som inte innehåller något smör alls, fick 5 644 röster och har därmed utsetts till Årets matbluff.

– Jag röstade inte på den själv men har hört många som tyckte att det var en solklar vinnare, säger Björn Bernhardson, medgrundare av Äkta vara och jurymedlem i Årets matbluff.

Det är den ideella konsumentföreningen Äkta vara som står bakom priset och sållar ut fem finalister bland alla nomineringar som kommer in under året.

– Det som är spännande med årets vinnare är att kritiken i sig kanske inte är så riktad just mot den här produkten utan snarare Livsmedelsverket. De är nämligen ansvariga för ett undantag i EU där smördeg i Sverige inte behöver innehålla smör, konstaterar Björn Bernhardson.

Av de 14 smördegar som Äkta vara hittade i butikerna var det bara tre som innehåller riktigt smör. Samtliga av dessa var dessutom frysta, berättar Björn Berhardson.

– Smördeg utan smör är inget ovanligt utan finns även hos märken som Ica, Findus, Eldorado med flera. Det är många faktorer som spelar in när vi i juryn väljer ut finalisterna. Dels innehåller den här produkten palmolja, även om de flesta gör det. Ett annat kriterium är att den ska vara så allmängiltig som möjligt, berättar han.

Björn Bernhardson.

Men blir det inte lite orättvist att ni hänger ut just Pop! Bakerys produkt när de flesta andra produkterna inte heller innehåller smör? Det kan ju skada den enskilda leverantören ganska mycket.

– Vi tar ingen direkt hänsyn till om vi skadar någon utan de får väl bara sluta bluffa helt enkelt. Om det är en stor produkt så berör det fler konsumenter. Årets matbluff är ett sätt för konsumenter att säga ifrån att det har gått för långt. Många leverantörer spelar på att kunden fattar snabba beslut utan att läsa den lagstadgade innehållsförteckningen.

Han exemplifierar:

– Om man döper en dryck till ”Jordgubb och citron” och gör en grej av det på framsidan känner sig många rätt lurade när de senare inser att 80 procent av ingredienserna kommer från äpple, trots att äpple inte nämns på framsidan. Det här är ett aktuellt exempel som däremot inte tog sig vidare till final.

Är det bara konsumentmakt som gäller eller har du andra förslag på hur detta kan bli bättre?

– Jag tycker att myndigheter och lagstiftning borde vara bättre på att ta konsumentens parti genom att skapa starkare regler för märkning. Om man nämner ingredienser på framsidan borde man behöva skriva ut procentsatsen på framsidan också. Då skulle det bli tydligt för konsumenten att äppeljuicen inte är en jordgubbsjuice för att den innehåller några procent jordgubb.

Franska Cérélia, som äger Pop! Bakery-produkten, förstår kritiken. Därför har de också beslutat att ändra i receptet.

”Att Pop! Bakerys smördeg, och alla andra smördegar som inte görs på smör, har nominerats i år är inte alldeles överraskande. Vi får emellanåt frågor om just det. Vi brukar då svara att med ”smördeg” avses degens egenskaper, inte dess ingredienser, och att färdig smördeg i Sverige enligt ett undantag i EU därför inte behöver innehålla smör. Men det är ju faktiskt lite konstigt att något som heter smördeg inte innehåller smör", skriver företrädare för företaget i ett mejl till Fri Köpenskap.

Därför har de beslutat att göra om receptet. 20 procent av produktingredienserna eller 100 procent av fettet ska enligt företaget bestå av smör.

"Från och med vecka 11 kommer smördegen att vara gjord på riktigt smör. Helt utan margarin, palmolja, andra vegetabiliska fetter eller andra tillsatser", skriver de.

Björn Bernhardson välkomnar ändringen vilket enligt honom skulle innebära att Årets matbluff blir minst bluffig av alla produkter i kategorin.

– Då kommer de att vara den enda kylda smördegen i allmänna mataffärer vilket är jättebra. Jag misstänker att produkten redan finns på någon annan marknad och att den nu tas till Sverige.

Resultatet i omröstningen:

Pop! Bakery Smördeg: 5 644 röster

Svensk Honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk: 4 705 röster

Herrljunga cider Anno69 äppelcider, alkoholfri: 2 425 röster

Max Sourcream & pepper dressing: 1 009 röster

Estrella Nötmix honung & salt: 827 röster

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078