23948sdkhjf

Ökad omsättning för Probi

Probiotikabolaget Probi redovisar ett resultat efter skatt på 21,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (25,8). Resultatet per aktie uppgick till 1:92 kronor (2.27).

Nettoomsättningen uppgick till 185 miljoner kronor (166).

Ebitda-resultatet blev 47,0 miljoner kronor (53,5) och rörelseresultatet uppgick till 29,8 miljoner kronor (34,5).

En utdelning om 1:10 kronor per aktie föreslås för helåret 2020 (1:00).

Probis tillväxt på 11 procent under det fjärde kvartalet drevs helt av region Americas som växte med 21 procent i kvartalet. Emea och Apac båda hade en svag utveckling i kvartalet med nedgång på 19 respektive 24 procent.

Det framgår av bokslutskommunikén.

Emea och Apac är fortsatt påverkade av restriktioner som i viss utsträckning innebär begränsningar för Probis direkta kundbearbetning och uppskjutna lanseringsplaner, skriver vd Tom Rönnlund i rapporten.

Bolaget såg dock en ökad aktivitet under andra halvåret och räknar med att det kommande året kommer att utvecklas positivt även i dessa regioner.

Under fjärde kvartalet inleddes arbetet med ett flertal nya studier inom benhälsa, stress och kvinnohälsa. En ny viktig studie inom maghälsa initierades på den kinesiska marknaden vilken är Probis första i landet i egen regi.

Sammantaget har detta inneburit högre kostnader för FoU vilket tillsammans med produktmixen har bidragit till att ebitda-marginalen sjönk till 25 procent i fjärde kvartalet (32%).

Uppgraderingen av fabriken i USA, som pågått under hela 2020, är nu till största delen genomförd.

"De kommande månaderna kommer fokus att vara på intrimning av produktionen och effekter av investeringarna bedömer vi kunna se under andra halvan av 2021", skriver vd.

Under 2020 kommunicerade Probi nya ambitiösare långsiktiga tillväxt- och lönsamhetsmål.

"Trots utmaningar i omvärlden har vi haft fullt fokus på våra mål och räknar med att under 2021 och framöver uppnå dessa", skriver Tom Rönnlund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078