23948sdkhjf

De vill förfina potatis med gensax

Det nybildade företaget Soledits vill ta sina kunskaper och färdigheter med gensaxen Crispr Cas9 från forskningsvärlden ut till potatisodlarna och förädlingsföretagen.

– Vi är ett utvecklingsbolag som har som mål att hjälpa kunder att sätta in nya egenskaper i olika potatissorter. Man kan ta sin favoritsort som är bra ur många perspektiv men som kanske saknar en egenskap och lägga till den. I chipsindustrin till exempel kanske du har en potatis med bra smak och substans men med den nackdelen att den innehåller lite för mycket akrylamid efter tillagning. Det går att åtgärda med gensaxen, säger Mariette Andersson, vd på Soledits till Food Supply.

Soledits bildades i november förra året som en avknoppning av ett forskningssamarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Sveriges Stärkelseproducenter. Företaget består idag av sex forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) där SLU Holding och Sveriges Stärkelseproducenter är delägare med två av forskarna.

Crispr Cas9 är gensaxen som kanske mest är känd för allmänheten då dess uppfinnare vann nobelpriset i kemi förra året. Hittills har Crispr i Sverige inte använts på kommersiell nivå men Soledits hoppas bli det första företaget på marknaden med den sortens tjänster.

– Crispr Cas9 upptäcktes först 2012 och är en väldigt ung teknik så vi har varit väldigt lyckosamma  med att kunna utveckla den till en nivå utöver ett forskningsperspektiv. Det är dit vi nått nu, säger Mariette Andersson.

Redan nu har Soledits två kunder redo men de söker nu även efter fler intressenter. 

– Lykkeby Starch (numera Sveriges stärkelsproducenter) kom till oss på SLU och frågade om att få hjälp för att använda mindre kemikalier i deras stärkelsetillverkning. Den potatis vi då tog fram gjorde  så att man kan skippa den kemiska processen helt och på så vis minska  mängden kemikalier med cirka 5000-6000 ton per år, säger Mariette Andersson.

Enligt henne är möjligheterna till förbättring många och outforskade.

– Vi har många globala utmaningar. Just stärkelsekvalitet är en nischprodukt men det finns också sjukdomar och klimatförändringar att ha i åtanke, vi ser många möjligheter med den här tekniken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079