23948sdkhjf

Systembolaget överklagar friande Vivino-dom

Den danska vinappen vann mot Systembolaget: ”Förvånande att samma domstol kan tolka lagen så olika”.

Först vann Systembolaget mot Winefinder. Sedan förlorade bolaget mot Vivino. Inte konsekvent menar Systembolagets Malin Sandquist och tänker nu överklaga Vivino-domen från Patent- och marknadsdomstolen, skriver Di Digital.

Systembolaget stämde i februari 2020 den danska vinappen Vivino, men enligt domen i torsdags från Patent- och marknadsdomstolen bryter inte Vivino mot detaljhandelsmonopolet för alkohol.

– Det är förvånande att samma domstol kan tolka lagen så olika på så kort tid. Om den hade fört samma resonemang som i Winefinder-målet så är vår tolkning att Vivinos försäljning också setts som olaglig, säger Malin Sandquist, direktör Bolag och samhälle.

Av central betydelse för den bedömningen har varit att Vivino bedriver sin verksamhet från ett annat land inom det europeiska ekonomiska samarbetsområdet, stod att läsa i ett utlåtande från domstolen. Detsamma kan dock sägas även om Winefinder som precis som Vivino har sitt säte i Danmark.

Överklagan mot Vivino-domen ska lämnas in senast den 27 maj.

– Vi överklagar eftersom vi tyvärr inte fått den tydlighet vi önskade. Tvärtom går domen i motsatt riktning. Hela processen går ut på att skapa tydlighet eftersom det är en viktig fråga för hela samhället, säger Malin Sandquist.

Winefinder har från sitt håll fått prövningstillstånd och överklagat domen från i oktober till Patent- och marknadsöverdomstolen. Den processen pågår.

Om domarna i nästa instans inte heller ger tydlighet finns en möjlighet för parterna att söka prövningstillstånd till högsta domstolen. Någon Malin Sandquist inte utesluter, enligt Di Digital.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079