23948sdkhjf

Orkla köper 75 procent av pizzakedja

Orkla blir storägare i en av Nederländernas ledande pizzakedjor. Den norska livsmedelskoncernen har skrivit under ett avtal om att förvärva 75 procent av aktierna i New York Pizza.

New York Pizza sålde förra året 11,5 miljoner pizzor och omsatte, om man inkluderar degtillverkningen inom ramen för Euro Pizza Products, totalt 54,7 miljoner euro (motsvarande 555 miljoner svenska kronor). I den senaste årsredovisningen som sträcker till och med den 30 april redovisas ett ebitda på 12,7 miljoner euro. 

– New York Pizza är en välskött företag med en kompetent ledning och en väl fungerande franchisemodell. Förvärvet går i linje med Orklas ambition att växa i out-of-home-segmentet som har en högre tillväxt än den traditionella livsmedelskanalen, säger Orklas vd Jaan Ivar Semlitsch i en kommentar.

New York Pizza består av 232 franchise-enheter, varav 229 finns i Nederrländerna där kedjan är näst störst på marknaden.

– För New York Pizza är detta ett viktigt steg som ger oss möjlighet att ytterligare skala upp vår affärsmodell. I Orkla har vi funnit en partner som delar våra värderingar, strategi och kultur, kommenterar Philippe Vorst, vd på New York Pizza.

New York Pizza kommer att drivas som en egen enhet inom Orklas affärsområde för konsument- och finansinvesteringar, sida vid sida med den finländska kedjan Kotipizza som förvärvades 2019. 

Innan aktieförvärvet kan genomföras måste den holländska konkurrensmyndigheten godkänna affären. Köpet förväntas kunna slutföras under tredje kvartalet 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111