23948sdkhjf

Stadsodlingars potential utreds i forskningsprojekt

Ska utreda potentialen utanför storstäderna.

Ett nytt forskningsprojekt, finansierat av Formas med sju miljoner kronor, ska under fyra års tid utreda potentialen hos stadsodling i fyra små och mellanstora svenska städer.

–  Vi vet att livsmedelsförsörjningen är en av vår tids stora utmaningar samtidigt som vi ser ett ökat intresse för ekologisk och lokalproducerad mat. Det har satt fokus på frågor som rör hållbar utveckling, minskade klimatutsläpp och olika lösningar för att säkra lokal livsmedelsproduktion, säger Katarina Girlitli-Nygren, professor i sociologi och verksam vid Forum för genusvetenskap, Mittuniversitetet i en kommentar.

Projektet ska kopplas till den svenska livsmedelsstrategin och ska utreda vilka hinder och möjligheter som finns för stadsodlingar.

– Men, i strategin finns inte stadsodlingar beskrivna och vi menar att de skulle kunna utgöra en del i arbetet att uppnå målsättningarna och samtidigt bidra till mer hållbara städer och samhällen i Sverige, säger Henrik Haller, forskare vid Institutionen för ekoteknik och hållbart byggande i en kommentar.

Då Sverige inte har så många större städer kommer forskarna istället undersöka potentialen i små och mellanstora städer. De städer som kommit långt i utvecklingen av stadsodling och som kommer delta i projektet är Härnösand, Östersund, Södertälje och Lund.

– Små och mellanstora städer har på flera sätt goda förutsättningar att utveckla stadsodlingar och blir därför särskilt intressanta att studera. Man kan till exempel anta att det blir mindre konflikter kring nyttjande av mark än i snabbt växande storstäder, säger Gertrud Alirani, forskare vid Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094