23948sdkhjf

Större förlust än väntat för Oatly

Det svenska havremjölksbolaget Oatly, som är noterat på New York-börsen, redovisade en något större förlust än förväntat för årets andra kvartal. Resultatet blev -0:11 dollar per aktie, mot väntade -0:10 dollar, enligt en sammanställning av S&P Global Market Intelligence.

Intäkterna var nästan precis som förväntat: 146 miljoner dollar mot förväntade 147. Intäkterna var 54 procent högre än motsvarande kvartal i fjol. Rörelseresultatet för kvartalet blev -48,1 miljoner dollar (-4,3) och nettoresultatet var -59,1 miljoner dollar (-4,8).

För helåret 2021 räknar Oatly med att intäkterna kommer att överstiga 690 miljoner dollar, vilket i så fall skulle innebära en tillväxt på över 64 procent. Intäktsprognosen är enligt bolaget beroende av ett betydande bidrag från fabriken i Maanashan i Kina, en fabrik som är planerad att öppnas senare under året. Förväntningarna på intäkterna 2021 var enligt S&P Global Market Intelligence före rapporten 682 miljoner, det vill säga aningen lägre än Oatlys färska prognos.

Investeringarna för året väntas hamna inom ett tidigare kommunicerat intervall på 350-400 miljoner dollar, och i den lägre delen av detta intervall. Produktionskapaciteten väntas vara cirka 600 miljoner liter färdig produkt vid slutet av året.

På lång sikt är Oatlys mål fortfarande att generera en bruttomarginal över 40 procent och en ebitda-marginal som närmar sig 20 procent. Oatlys vd Toni Petersson kommenterade i rapporten bolagets intäkter under det andra kvartalet med att de både var rekordhöga och förväntade.

"Våra rekordhöga intäkter för andra kvartalet var i linje med våra förväntningar och demonstrerar brett baserad tillväxt i olika geografier och försäljningskanaler, trots viss motvind från covid-19 och startup-relaterade produktionssvårigheter", sade han i rapporten. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078