23948sdkhjf

Mikrofabrik ska leverera dricksvatten världen runt

Techbolaget Wayout presenterade sin mikrofabrik i Kungsträdgården.

Mitt under  pågående world water week passade techbolaget Wayout på att presentera sin så kallade mikrofabrik i Kungsträdgården i Stockholm. 

Även om vatten just där och då, i ett regnigt Stockholm och intill Kungsträdgårdens fontäner, inte framstod som en bristvara är bra dricksvatten internationellt det helt klart.

– Vi ville först ta och använda vattnet i fontänen bakom oss men det ville inte staden, säger Martin Renck, medgrundare av Wayout.

Istället blev det kommunalt kranvattnet som nu leds in i den containerliknande, åtta ton tunga, mikofabriken, som står på plats för att demonstrera tekniken. Även om det vattnet är nog så drickbart kan mikrofabriken rena, avsalta samt mineralisera i princip vilket vatten som helst.

Med en kapacitet på 300 liter i timmen, eller 150 000 liter dricksvatten i månaden, kan en mikrofabrik sörja för försörjningen för ungefär 1 000 personer i områden där tillgången på rent vatten kan vara ett problem.

– Vi tror inte att framtiden finns i stora reningsverk och plastflaskor och långa transporter utan vi vill se mindre anläggningar på plats där vattnet ska användas, säger Martin Renck.

Idag har Wayout tre anläggningar i Östafrika varav den som är belägen i Serengeti helt drivs av solenergi. Förhoppningen är att kunna leverera ytterligare 100 mikrofabriker under 2022.

Rent ekonomiskt säljer inte Wayout fabrikerna då dessa skulle kosta allt för mycket för de tänkta kunderna utan istället tar de betalt för hur mycket vatten som används.

– Det hamnar under 10 cent per producerad liter, vilket är bra mycket lägre än det vanligaste vattenpriset på cirka 25 cent litern. Vi har hittat en sweet spot tror vi där tekniken kostar tillräckligt för att kunna bära kostnaderna, säger Martin Renck.

Fabriken i Kungsträdgården kommer att stå på plats veckan ut men de moduler som Wayout vill få ut på marknaden är tänkta att stå bra mycket längre och då hoppas företaget att de modulära fabrikerna ska användas av allt från mindre bostadsområden och lokala kommersiella verksamheter till vattenförsörjning och beredskap på rikstäckande nivå.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125