23948sdkhjf

Branschen riktar kritik mot spårsystem för sjömat

Riktar skarp kritik mot HaV efter ny rapport.

Statskontoret släppte under tisdagen en rapport där de undersökt effekterna av Havs- och vattenmyndighetens införande av ett nationellt administrativt spårbarhetssystem för sjömat.

Rapporten är starkt kritisk mot införandet av systemet som de menar kostat för mycket, brister i användarvänlighet och inte bidrar med tillräckligt mycket kontroll för att undvika olagligt fiske. Statskontoret menar även att HaVs påstående om att systemet skulle vara tvingande enligt krav från EU inte stämmer.

Rapporten välkomnas nu bland annat av de två branschorganisationerna Svensk Dagligvaruhandel och Fiskbranschens Riksförbund, som även var kritiska till systemet när det infördes.

Spårbarhet och fuskbekämpning är jätteviktigt för våra medlemsföretag. Vi beklagar därför att betydande skattepengar och företagskostnader uppkommit utan att det signifikant minskat risken för illegalt fiske, säger Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel i en kommentar.

Statskontoret föreslår i rapporten bland annat att det nuvarande spårsystemet endast ska vara obligatoriskt i det första steget samt att de berörda myndigheterna och företagen bör föra en dialog om hur spårbarhetskraven ska kunna uppfyllas.

Förslagen har tagits emot med glädje av både Svensk Dagligvaruhandel och Fiskbranschens Riksförbund

Branschen stödjer Statskontoret förslag att det nuvarande spårbarhetssystemet endast ska vara obligatoriskt i det första steget, mellan landning och första försäljning. Det viktigaste nu är att regeringen och miljö- och jordbruksutskottet agerar kraftfullt utifrån Statskontorets rapport, sätter svensk konkurrenskraft i fokus, och ger HaV i uppdrag att genomföra förslagen till åtgärder för att komma till rätta med de problem som systemet och myndigheten orsakat, säger Krishan Kent, ordförande Fiskbranschens Riksförbund i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078