23948sdkhjf

Oväntad coronaeffekt – halvering av matförgiftningar

Färre restaurangbesök och mer handtvätt tror ligga bakom.

Under 2020 minskade antalet inrapporterade fall av matförgiftning till Livsmedelsverket med 54 procent i jämförelse med 2019. Den troliga förklaringen till halveringen av fall tror Livsmedelsverket beror på att restaurangbesöken minskade samtidigt som fler tvättade händerna och höll avstånd till varandra.

När restriktionerna infördes avtog vinterkräksjukan kraftigt. Det visar bland annat hur stor effekt det har att tvätta händerna noga och ofta, säger Jonas Toljander risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket i en kommentar.

Livsmedelsverkets rapport baseras på 173 rapporter om misstänkta eller bekräftade matförgiftningar med sammanlagt 1 314 sjukdomsfall som skickats in av kommunernas livsmedelskontroll. Den vanligaste orsaken till smitta var fel temperatur eller fel tid vid förvaring av maten. Det angavs som orsak i 21 rapporter. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093