23948sdkhjf

Löfbergs mot målet 100 procent

Löfbergs skriver i ett blogginlägg idag att målet är en 100 procent cirkulär produktion av kaffe, helt utan avfall. Löfbergs resa mot en cirkulär produktion beskrivs av Jonas Berg, Site Manager Sweden, och Madelene Breiling, Head of Supply Chain Development.

–  Vi arbetar på alla fronter med hållbarhetsfrågor, det är en fantastisk styrka i vår kultur på Löfbergs. Alla tar ansvar, är nyfikna och driver framåt i sina respektive områden, säger Jonas.

Förpackningar är en viktig del av åtagandet men samtidigt utmanande. Målet att ha en 100 procent cirkulär förpackning 2030 känner sig Madelene trygg med.

–  Vi är nu nära materialåtervinningsbara förpackningar. Framsteg och utveckling går otroligt fort och vi ser ett helt annat kundintresse. Konsumenttrycket blir starkare och det skyndar på materialutvecklingen. Vi har tagit stora kliv under det senaste året och utvecklar nu ett monomaterial tillsammans med en material- och maskinleverantör, säger Madelene.

Trots en stark framtidstro finns det utmaningar.

– Det är viktigt att hitta en affärsmässig koppling i sin fossilfria resa, att designa om en leveranskedja till cirkulära material kan i vissa led vara kostsamt. Det är viktigt med gränsöverskridande samarbeten, att vi driver utveckling med alla aktörer i värdekedjan. Då kan investeringen bidra till både ökad försäljning och gemensamma miljövinster, fortsätter Madelene.

– Vår målsättning är att minska mängden material som används per kilo kaffe, att fasa ut fossil plast och ersätta den med förnybart, och att alla material som sätts på marknaden ska vara designade för materialåtervinning. Genom att använda så rena material som möjligt kan det återanvändas eller återvinnas och cirkulera flera gånger.

För två år sedan påbörjades byggnationen av vad som skulle bli den största investeringen i Löfbergs historia. Uppdraget var att bygga ett nytt, specialiserat rosteri för hela bönor för att möta en ökad efterfrågan. Höga hållbarhetskrav har funnits med genom hela projektet på allt från byggnation, energi, inneklimat och utsläpp.

Slutresultatet blev ett toppmodernt rosteri med en kapacitet på 10 000 ton per år som ligger i direkt anslutning till Löfbergs centrallager i Välsviken, Karlstad. Byggnaden är, precis som centrallagret, certifierat enligt Miljöbyggnad Silver vilket innebär extra höga krav på materialval, energieffektivitet och arbetsmiljö. All energi kommer från gröna källor.

– Vi har verkligen satt vår kunskap, prägel och själ i hela rosteriet. Utformningen av rosteriet har inte lejts ut. Vår egen projektgrupp har varit med i varenda detalj. Vi har lyckats fånga upp all kunskap som finns i vår organisation, och fått värdefulla insikter som förbättrat produktionsflödet och arbetsmoment. Vi har utmanat oss själva hela vägen. Vi vill ligga i framkant. Det sporrar oss själva och även andra, säger Jonas.

Läs hela inlägget!

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078