23948sdkhjf

Jordbruksverket vill göra branschen mer jämställd – utlyser 6 miljoner

Kompetensutveckling ska bidra till ökad jämställdhet i den gröna näringen.

De gröna näringarna är idag långt ifrån jämställda. Ägarkoncentrationen bland lantbruksföretag ligger 2020 på 82 procent och enligt en rapport från United Minds framtagen på uppdrag av Jordbruksverket skulle en mer jämställd näring bidra till ökad lönsamhet och innovationsgrad.

– Det finns mycket att vinna för dessa företag på att bli mer jämställda – både ekonomiskt och socialt. En stor utmaning för den gröna näringen är inte minst bristen på arbetskraft. Genom att skapa en mer välkomnande miljö kan det på sikt bli lättare att attrahera fler till näringen, säger Jenny Öhlin på Jordbruksverkets näringsutvecklingsenhet i en kommentar.

Genom landsbygdsprogrammet utlyser Jordbruksverket nu 6 miljoner kronor för att finansiera kunskapshöjande projekt som kan vara en del i omställningen mot en mer jämställd bransch.

– Projekten kan bland annat handla om att sprida kunskap om betydelsen av jämställt företagande, ge forum för diskussioner och uppmuntra kollegialt lärande. Detta kan ge förutsättningar för ett förändrat beteende som i sin tur kan bidra till att stärka konkurrenskraften och innovationsgraden hos primärproducenter inom jordbruks-, trädgårds- och rennäringen, säger Jenny Öhlin.

Den som vill kan söka finansieringen från Jordbruksverket fram till och med den 11 februari 2022.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094