23948sdkhjf

Mackmyra förlorade i HD – bildtvisten avgjord

Den vägledande domen en stor besvikelse för branschorganisationerna.

Mackmyra förlorade. Högsta domstolen ger Konsumentombudsmannen, KO, rätt i bildstriden. Om whiskytillverkaren struntar i förbudet och fortsätter använda bilderna, eller bilder som väsentligen liknar dessa, i marknadsföringssyfte är det förenligt med ett vite på en miljon kronor.

Högsta domstolens vägledande dom om bildanvändning får stora konsekvenser för svenska företag, menar Anna De Geer på Sprit- och vinleverantörsföreningen. En stor besvikelse, säger hon till Dagens Industri.

Hon får medhåll av alkoholleverantörernas granskningsman Mattias Grundström som jobbar på uppdrag av branschorganisationen. Han anser precis som De Geer att HD:s dom innebär en konkurrensnackdel.

Frågan är hur man skyddar den svenska folkhälsan genom att begränsa svenska företags möjligheter att marknadsföra sig i andra länder, säger Mattias Grundström till DI.

Tillsammans ska de nu fundera på nästa steg. HD:s dom går inte att överklaga, men eventuellt kan branschen stämma svenska staten i EU-domstolen.

Tvisten gäller sex inlägg på sociala medier, tre på Instagram och tre på Facebook, som enligt Konsumentsombudsmannen stridit mot bildregeln. Patent- och marknadsöverdomstolen ansåg att fyra av inläggen utgjorde sådan marknadsföring av alkoholdrycker som strider mot kravet på särskild måttfullhet i alkohollagen.

Högsta domstolen har nu slagit fast att inte heller de två sista annonserna är förenliga med bildregeln i alkohollagen. Den ena föreställer två whiskyflaskor i form av ett timglas, den andra en whiskyflaska på en klippa i en fors.

Enligt svensk lagstiftning får endast en whiskyflaska, ett glas med whisky och ett varumärke visas i kommersiella annonser. HD har också tagit ställning till hur bildanvändningen rimmar med EU-rätt och principen om fri rörlighet av varor och tjänster. Slutsatsen är att den fria rörligheten kan begränsas om syftet är att skydda människors liv och hälsa.

Eftersom domen är vägledande gäller förbudet även Absolut Vodka och flera andra svenska företag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.14