23948sdkhjf

Sveriges första proteinfabrik invigs

Landsbygdsministern inviger nya fabriken i Bjuv.

Idag invigs den nya proteinfabriken i Bjuv av landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Bakom satsningen på fabriken ligger Gropro som är ett systerföretag till Foodhills som tog över i Bjuv efter att Findus lämnade.

I fabriken kommer protein att utvinnas från bland annat gröna ärtor från Foodhills odlingar i Skåne och södra Halland men även från andra baljväxter.

I fabriken används en särskild energisnål processteknik utan kemikalier som möjliggör utvinning av proteinmjöl som kan användas av andra livsmedelsproducenter. Mjölet har en proteinhalt på 50 procent vilket är mer än dubbelt så mycket som ärtans naturliga proteinhalt på omkring 21 procent.

– Vi krossar inte ärtorna utan separerar skal, stärkelse och proteiner genom att utsätta ärtorna för olika tryckpulser och vibrationer, så att ärtans olika komponenter faller isär längs inbyggda, naturliga strukturer. De kemiska huvudkomponenterna, protein och stärkelse kan därefter åtskiljas med en vindsikt, säger Bengt Persson, vd på Gropro i en kommentar.

Med på invigningen i Bjuv är bland annat landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg som anser att anläggningen är ett viktigt bidrag till den svenska industrin och i linje med regeringens livsmedelsstrategi.

– Vi ska bygga ett hållbart samhälle, vilket kräver ett hållbart livsmedelssystem. Forskning och innovation lägger grunden för Sveriges hållbara omställning. Proteinfabriken i Bjuv är ytterligare ett exempel på den spännande utvecklingen inom det svenska livsmedelssystemets forsknings- och innovationslandskap, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Den totala investeringen ligger på omkring 50 miljoner kronor och årsproduktionen av proteinkoncentrat beräknas bli  fyra miljoner kilo inom fyra år.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094