23948sdkhjf

Klart: Här är Årets matbluff

Arlas ekologiska mjölk blev vinnare av det årliga antipriset Årets matbluff.

Nu är rösterna i Årets matbluff summerade och ”vinnaren” blev med betryggande marginal Arlas ekologiska ”Netto noll”-mjölk. Produkten fick 6 862 av 22 244 röster eller omkring 30 procent.

Årets vinnare skiljer sig jämfört med tidigare års vinnare på så sätt att det inte är produkten i sig, utan själva kommunikationen kring produkten som anses vara bluffig, menar Björn Bernhardson, verksamhetsledare hos den ideella konsumentföreningen Äkta vara.

Att klimatkompensera som Arla gör med den här produkten är ju bra, men att säga att det är någon form av nollsummespel för att man planterar träd någonstans är att gå på tok för långt anser folk. Nötkreatur har fått ganska mycket kritik i klimatsammanhang, säger han till Fri Köpenskap.

Frågan kring att skriva ”Netto noll” är i dagsläget uppe för prövning eftersom Konsumentombudsmannen (KO) sedan tidigare har valt att stämma Arla till Patent- och marknadsdomstolen. Ärendet har dock inte avgjorts ännu.

Björn Bernhardson väntar med spänning på utfallet.

En vanlig konsument som går i butiken måste kunna göra ett välinformerat val och denna typ av marknadsföring blir vanligare och vanligare. Därför är det viktigt att detta prövas så att det görs på rätt sätt. Folk ska inte känna sig lurade, säger Björn Bernhardson.

Övriga finalister i Årets matbluff var Abbas ekspånsrökta blåmusslor, Gilles mandelfinskorpor, Healthycos mayo-chipotle och lime-produkt, Plantins olja med smak av tryffel samt Änglamarks ekologiska fruktgodingar med jordgubb.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Polarbröd varslar 23 tjänster
Köttkonsumtionen ökar – men svenska marknadsandelen sjunker
Efter kurstappet – nu rekommenderas köp av Axfood
Foodtech-bolag tar in 50 miljoner – ska öka expansionstakten
Nu inleds rättegången mot ägaren av uppmärksammad äggård
Han blir ny vd för Polfärskt Bröd – efter ett år på bolaget
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.11