23948sdkhjf

EU förbjuder färgämne

Titandioxid anses inte längre säkert som tillsats.

Titandioxid, ett vitt färgämne med E-nummer 171 för användning ibland annat godis, har tidigare varit godkänt som livsmedelstillsats i EU men efter ny bedömning som utfördes under 2021 konstaterade Efsa att ämnet inte är säkert att användas som tillsats.

Efsa kom inte i sin undersökning fram till att titandioxid skulle vara genotoxiskt, alltså skadligt för DNA, men de kunde heller inte säkerställa en maxgräns för det dagliga intaget för den eventuella risken för att vara skadlig och kunde därför inte säkerställa ämnets säkerhet och beslutades därför att inte godkänna titandioxid. Därför förbjuds försäljning och import av livsmedel med tillsatsen.

–Maten ska vara säker att äta och det är bra att EU nu följer upp den nya bedömningen av titandioxid och drar in godkännandet, säger Sofia Ardell, chef för Avdelning EU-samordning och export vid Livsmedelsverket i en kommentar.

Företag får fortsätta sälja livsmedel som innehåller titandioxid under övergångsperiod fram till den 7 augusti 2022. Därefter får produkterna finnas kvar på marknaden fram tills sista förbrukningsdag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.14