23948sdkhjf

Brist på etikettmaterial ett hot i branschen

Nu växer oron i den svenska etikettindustrin till följd av den långa leveranstiden på etikettpapper. Leveransproblemen har funnits en längre tid, orsakade av störningar under pandemin, men den pågående finska strejken hos etikettpapperstillverkaren UPM har gjort läget allt mer prekärt för många etikettillverkare. Strejken har varat i över en månad.

UPM är en av världens största tillverkare av etikettpapper. Strejken påverkar därför inte bara de svenska etikettproducenterna utan hela den europeiska etikettindustrin. På tisdagen gick Finat, den europeiska samarbetsorganisationen för etikettproducenter, ut och slog larm om att bristen på etikettpapper riskerar att få allvarliga konsekvenser för flera vitala industrisektorer i samhället och vädjade till parterna i konflikten att hitta en lösning.

Finat menar att bristen på etiketter som en följd av strejken sannolikt kommer att drabba ett brett spektrum av industrisektorer som behöver etiketter för sin produktion, bland annat livsmedel och drycker, hälsa och personlig vård, medicinska och farmaceutiska produkter, kemikalier, logistik och detaljhandel och även konsumentelektronik, fordonsindustri och andra sektorer.

När Fri Köpenskaps systertidning Packmarknaden kontrollerar situationen hos en av branschens största etikettleverantörer är beskedet att situationen är mycket besvärlig.

– Vad vi ser är att det kommer att bli tufft framöver. Ledtiderna blir längre och längre och är i dag från 5-6 veckor upp till flera månader. Våra kunder jagar livet ur oss och vi kan ingenting göra, säger en av medarbetarna på företaget.

Strejken är i dagsläget förlängd till den 19 februari och kommer att förlängas till den 1 mars om man inte hittar en lösning senast söndag denna vecka. Strejken startade den 1 januari och handlar om att UPM och facket på företaget inte är överens om hur kollektivavtal ska tecknas.

Finat räknar med att även om strejken kommer att lösas kommer långa leveranstider att bli ett faktum hela året. Pappersmaskinerna på UPM står stilla och det tar tid att sätta dessa i produktion igen och sedan jobba ikapp ett uppdämt behov. Finat har under de senaste veckorna fått rapporter om att ledtiderna på pappersbaserade etikettmaterial har ökat upp till 3 månader eller mer.

Vissa etikettproducenter och råvaruleverantörer har till och med tvingats prioritera fördelningen av leveranser bland kunderna, nu när lagren av råvaror snart är på väg att ta slut.

Finast vd Jules Lejeune kommenterar läget;

– Fram till jul hade vi hopp om att störningarna i försörjningskedjan var ett tillfälligt fenomen, men den nuvarande situationen visar sårbarheten hos en hel sektor som redan lever under en begränsad kapacitet, och inte klarar en incident som en facklig strejk. Med nuvarande ledtider är det nu troligt att vi kommer att få leva med dessa brister under resten av året, med långtgående konsekvenser för den allmänna ekonomin.

– De senaste dagarna har jag fått samtal från medlemmar över hela Europa som alla är mycket oroliga över leveranskedjans beroende av bara några få nyckelleverantörer. Vi uppmanar alla berörda parter att göra allt för att säkerställa en hållbar tillgång på etikett- och baspapper både på kort och lång sikt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.131