23948sdkhjf

Fazer lyftes av konfektyr – lösgodis återhämtar sig

Bageri och Lifestyle Foods låg stabilt.

Fazer-koncernen ökade sin omsättning under 2021 med 4 procent till 1 139,8 miljoner euro (1 101,2), det framgår av koncernens senaste kvartalsrapport. Jämförbar EBITDA ökade med 2 procent till 127,8 miljoner euro( 125,) och den jämförbara rörelsevinsten ökade med 3 procent till 62,8 miljoner euro (60,8) under året.

Det är främst Fazer Konfektyr som presterat väl under året med en omsättningsökning på 8 procent. Fazer Konfektyr såg en stark tillväxt inom stycksaker, presentprodukter och säsongsprodukter på en av restriktioner volatil marknad. I Sverige förflyttades även efterfrågan från förpackad konfektyr till och påsar till lösgodis, något som sjunkit under pandemin. Sista kvartalet blev försäljningen också den bästa någonsin.

Fazer Bageris utveckling låg stabilt under med en omsättningsökning på 1 procent och så gjorde även Fazer Lifestyle Foods. Bageriverksamheten har vuxit i bland annat Finland och Estland med nya bageributiker men den har även utsatts för stora påfrestningar på grund av ökande råvarukostnader, särskilt i Ryssland.

Under året invigde Fazer även två nya havrekvarnar i Sverige och Finland och xylitolverksamheten har trappats upp samtidigt som koncernen förvärvade växtdryckstillverkaren Trensums Food vilket lägger grunden för tillväxt inom havredrycksegmentet framöver.

– Under 2022 kommer vi att fortsätta vår omvandling med fullt fokus på vår FMCG-strategi. Vår gedigna förståelse för konsumenternas behov och förväntningar vägleder våra strategiska val i all vår verksamhet i dag och utformar morgondagens sortiment – oavsett om detta sker genom produktutveckling, innovationer, partnersamarbeten eller förvärv. Under 2021 meddelade vi om möjligheten till en potentiell utvidgning av aktieägarbasen genom börsnotering, och detta är alltjämt ett alternativ i framtiden, skriver koncernchef för Fazer Cristoph Vitzthum i rapporten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.128