23948sdkhjf

En miljard i stöd till jordbruket

Regeringen föreslår 1 miljard kronor i stödåtgärder till jordbrukssektorn på grund av att denna drabbats hårt av prishöjningar på flera insatsvaror som gödsel, foder och energi.

Det sade finansminister Mikael Damberg vid en pressträff på måndagen tillsammans med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Förslaget som ska läggas i vårändringsbudgeten är regeringens, men "konstruktiva samtal" har förts med Centerpartiet, enligt finansministern.

Det som skiljer denna sektor från andra är att många inte kan ta ut prishöjningarna i högre priser från konsument, eftersom effekten blir att konsumenter då i stället köper från andra länder med större subventioner.

"Detta är det snabbaste sättet att kompensera", enligt Damberg.

Stödet ges dels i form av ett tillfälligt stöd på 300 miljoner kronor till gris, fjäderfä och växthusföretagen.

Dels till en nedsättning med 2 kronor per liter på priset på diesel som används inom jord-, skogs- och vattennäringarna, till en kostnad på 700 miljoner kronor. Nedsättningen föreslås gälla mellan den 1 juli 2022 och 30 juni 2023.

Anna-Caren Sätherberg sade att läget är tufft för många lantbrukare nu, många är oroliga och får inte ihop sina kalkyler. Detta riskerar att få konsekvenser för svensk livsmedelsproduktion, därför är stödpaketet en viktig åtgärd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.189