23948sdkhjf

Pär Svärdson satsar på fiskfabrik

Investerar 30 miljoner i hemstaden Västervik.

Pär Svärdson som grundat både framgångsrika Adlibris och Apotea investerar nu 30 miljoner kronor i en fiskfabrik i hemstaden Västervik, skriver Di Digital.

– Min mamma bor kvar i Västervik och jag är ofta där. Så jag visste ju att fiskfabriken fanns där och var till salu. Jag tror det här kan bli bra för orten, Östersjön och alla inblandade, säger Pär Svärdson till sajten.

Det är ägarbolaget Apotea som gått in med en majoritet av pengarna, drygt 33 miljoner kronor, men även Sveriges fiskare står för en mindre del.

I lokalen är tanken att forskare och entusiaster ska samlas men även att förädling av livsmedel ska ske. Bland annat ska den ideella organisationen Ecopelag som investerat i vattenrenande musslor förädla musslor i fastigheten.

Musslorna som är lite mindre än de man är vana vid på krogen är i ett första led tänkt att gå till djurfoder samtidigt som skalen mals ner till växtnäring. Pär Svärdson hoppas kunna sälja musselprodukter på bland annat den egna plattformen Apotea inom kort.

Under det kommande året är förhoppningen att det ska gå att skörda 2 000 ton musslor men planen är att produktionen ska nå 50 000 ton inom 5-10 år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125