23948sdkhjf

Tufft år för Norrmejerier

Ökade omkostnader och oförändrade volymer leder till ett negativt resultat.

2021 blev ett tufft år för Norrmejerier som såg en minskad omsättning från 2 023 miljoner kronor till 1959 miljoner kronor. Resultatet ligger på minus 77,2 miljoner före finansiella poster jämfört med plus 75,2 miljoner kronor 2020.

– Resultatmässigt är 2021 ett dåligt år för Norrmejerier, det är ingen idé att hymla med det. Våra omkostnader har eskalerat de senaste åren och fortsatte så under 2021 trots oförändrade volymer. Det leder till ett negativt resultat, vilket förstås är en besvikelse, skriver Norrmejeriers vd Krister Zackari i rapporten.

Under 2020 ökade mjölkkonsumtionen till följd av coronapandemin men den ökningen fortsatte inte in i 2021 vilket påverkade Norrmejeriers försäljning negativt. Även kostnaderna har ökat för Norrmejerier under året.

– En del av kostnaderna i vår varuförsörjning kan motiveras av nödvändiga investeringar och den spännande satsningen på grillost. Men investeringarna har inte gett full effekt än och det finns också kostnader som inte går att knyta till tillväxt. Vi har heller inte kunnat lösa kvalitetsproblemen i delar av osttillverkningen, skriver Krister Zackari.

Mejeribönderna drabbades hårt av kraftigt ökade insatspriser under året och antalet aktiva mjölkbönder minskade från 330 stycken till 308. För att delvis kompensera för kostnaderna höjde Norrmejerier betalningen för invägd mjölk i juni 2021 med 35 öre per kilo och i februari 2022 med 40 öre per kilo. Den totala invägningen av mjölk minskade under året till 201 miljoner kilo mjölk från 207 miljoner kilo 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Unilever utser ny vd
När kommer fastsatta korkar på mejeriförpackningar?
Bättre än väntat för Cloetta
Hammars gör sitt första förvärv – köper bryggeri
Stora mängder grödor blir aldrig mat
Trots hinder, industrin vill använda mer bioplast
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.125