23948sdkhjf

Paulig och Olvi drar sig ur Ryssland och Belarus

De finska företagen Paulig och Olvi har tagit beslut om att på olika vis lämna de marknader de är verksamma på i Ryssland och Belarus på grund av den ryska invasionen av Ukraina.

Paulig har idag verksamhet i Ryssland som utgör cirka 5 procent av företagets omsättning och har cirka 200 anställda i Ryssland. Paul har just nu ett kafferosteri Tver som ligger cirka 170 kilometer från Moskva. Produktionen därifrån går främst till den ryska marknaden.

Processen kommer att ske med hänsyn till Pauligs anställda, kunder och lokal lagstiftning. Processen startar omedelbart och kommer att följa en detaljerad tidplan.

Den finska bryggerikoncernen Olvi har samtidigt tagit beslut om att avbryta sin export till Ryssland och Belarus, pausa investeringar i Belarus samt dra sig ur den Belarusiska marknaden. Beslutet togs den 5 mars och implementeringen av det har inletts.

Lidskoe Pivo som är ett dotterbolag och del av Olvi-gruppen har idag 840 anställda i Belarus. Belarus utgjorde ungefär en fjärdedel av Olvis affärer, 33 procent av försäljningsvolymen, 21 procent av nettoförsäljningen samt 24 procent av rörelseresultatet. Exporten till Ryssland från Finland och de Baltiska länderna uppgår till cirka 13,5 miljoner euro.

Som ett resultat av beslutet har Olvi beslutat att ställa in sin finansiella prognos för 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116