23948sdkhjf

Carlsbergs dotterbolag i Belarus i korruptionsskandal

Den danska bryggerikoncernen Carlsbergs belarusiska dotterbolag Alivaria misstänks för en massiv korruptionsskandal, visar en internrevisionsrapport hos bolaget, rapporterar dagstidningen Berlingske.

Carlsberg har tidigare utrett Alivaria-fallet, men kommer nu att göra ett omtag med den belarusiska verksamheten efter revisorernas ifrågasättande.

"All form av korruption är helt oacceptabel inom Carlsberg, så vi tar det på största allvar", skriver Carlsberg i en kommentar till tidningen.

Revisorerna har identifierat misstankar om allvarliga regelöverträdelser gällande bland annat en stor utbyggnad av ett bryggeri i Belarus huvudstad Minsk. Besluten har inte varit transparenta och delar av de upphandlingar som gjorts visar kännetecken på korruption i så väl arbete som det statliga godkännandet.

I rapporten rekommenderar revisorerna att styrelsen förbereder sig för en eventuellt straffrättslig process, skriver Berlingske.

Det är inte första gången Carlsberg har haft korruptionsproblem, bekymmer som ökat i takt med bolagets internationella expansion via förvärv runtom i världen.

De mest omtalade korruptionsfallen har rört Carlsbergs verksamheter i Indien och Malaysia, men bryggerikoncernen har också satsat hårt i Ryssland, Belarus och Ukraina, vilket nu lett till en problematisk situation efter det ryska överfallet mot Ukraina. Aktien är ned med omkring 20 procent sedan den 24 februari, då Rysslands aktuella angrepp inleddes.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094