23948sdkhjf

Nu lämnar även Heineken Ryssland

Den nederländska bryggerikoncernen Heineken lämnar Ryssland på grund av det pågående kriget som startats i Ukraina, framgår av ett pressmeddelande.

Heineken har tidigare stoppat investeringar i och export till Ryssland, men nu ska också produktion, försäljning och reklam av Heineken-varumärket avbrytas. I samband med detta besked aviserades att Heineken skulle starta en strategisk översyn av verksamheten, och när denna nu färdigställts följer beslutet att göra exit.

"Vår slutsats är att det är ohållbart att under rådande förutsättningar äga verksamhet i Ryssland hållbart eller livskraftigt", skriver Heineken.

Heineken siktar på att genomföra en avyttring till en ny ägare. För att säkerställa att verksamheter inte tas över av ryska staten samt för de anställdas bästa kommer Heineken fortsätta driva verksamheten under en övergångsperiod. Efter att avyttring genomförts kommer Heineken inte längre ha någon som helst närvaro i Ryssland, skriver bolaget.

Konkurrenten Carlsberg brottas med liknande bekymmer, och för två veckor sedan rapporterade den danska dagstidningen Børsen att verksamheten riskerar förstatligande samt att ett besök avlagts från myndigheter.

Carlsbergs vd Cees 't Hart meddelade samtidigt i en intervju med tidningen att Carlsbergs öl kommer sluta säljas i Ryssland samt att den lokala enheten Baltika Breweries hädanefter kommer att drivas som en separat verksamhet. Målet är endast att försörja de anställda och deras familjer, men alla vinster genererade från verksamheten i Ryssland kommer att doneras bort, var beskedet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.156