23948sdkhjf

Svensk Mjölk blir delägare i Tillväxtbolaget

Blir femte delägare tillsammans med HK Scan, LRF, Lantmännen och Växa Sverige.

De svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk blir delägare i Tillväxtbolaget som är en plattform för investeringar i svenskt jordbruk.

– Vi är mycket glada över att få med oss Svensk Mjölk som delägare i Tillväxtbolaget, något som kompletterar kunskapsbasen inom vår ägarkrets och hjälper oss att sätta extra fokus på svensk mjölkproduktion, säger Helena Silvander, vd på Tillväxtbolaget i en kommentar.

Branschorganisationen Svensk Mjölk ägs tillsammans av Norrmejerier, Arla Foods, Falköpings Mejeri, Skånemejerier och Gäsene Mejeri. När de nu går in i Tillväxtbolaget blir de den femte delägaren tillsammans med HK Scan, LRF, Lantmännen och Växa Sverige.

– Det finns en stor potential inom svensk mjölkproduktion och vi ser att de investeringar som görs i till exempel nya stallar, robotar och förnybar energi kan öka lönsamheten, bidra till bättre hållbarhet och utveckla såväl djuromsorgen som arbetsmiljön. Många mjölkproducenter står också inför generations- och ägarskiften som kräver kapital, säger Jonas Carlgren, ordförande för Svensk Mjölk och styrelseledamot i Arla i en kommentar.

Tillväxtbolaget har sedan starten 2018 möjliggjort investeringar om nästan en miljard kronor genom utlåning på 115 miljoner kronor. Runt 50 företag har hittills beviljats lån för hållbara och tillväxtorienterade investeringar i sina verksamheter. Cirka 60 procent av projekten kommer idag från mjölkbranschen och det går mot en ökande trend.

Tillväxtbolagets nya ägarstruktur fastslogs idag den 31 mars, där Lantmännen, LRF och Svensk Mjölk har lika andelar av bolaget och äger tillsammans cirka 70 procent. Övrig andel innehas till lika delar av HK Scan och Växa Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094