23948sdkhjf

Bättre än väntat för Orkla

Norska livsmedelskoncernen Orkla hade en omsättning på 13.271 miljoner norska kronor under det tredje kvartalet 2021 och ett justerat rörelseresultat om 1.532 miljoner norska kronor.

Väntat var en omsättning på 12.801 miljoner norska kronor och ett justerat rörelseresultat om 1.485 miljoner norska kronor, enligt Infronts konsensus.

Orklas nytillträdda vd Nils K Selte uppger att pandemin följt av kriget i Ukraina har skapat flaskhalsar och avbrott i värdekedjan. Tillsammans med en stark efterfrågan har det orsakat ytterligare prisuppgångar för råvarukostnader under det första kvartalet 2022.

Det skriver Nils K Selte i vd-ordet av rapporten.

Orklas vd påtalar också krigets effekter på energipriserna som gett en ökning från redan höga nivåer.

Den norska kronans förstärkning har allt annat lika haft en positiv effekt på inköpspriserna för bolagets verksamhet i Norge under rapportperioden, men sammantaget har denna effekt varit mindre än uppgången i råvarukostnader, förpackning och fraktkostnader.

Den norska kronan har även lett till negativa valutakurseffekter för bolaget.

Orkla kommer under den kommande tiden att utvärdera sin portfölj av bolag och produkter. Enligt Nils K Selte kommer bolaget att bli mer öppet till avyttringar, partnerskap eller börsnoteringar av verksamheter om de bedömer det vara lämpligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078