23948sdkhjf

Nu ska Bjärefågel spåra kycklingar med blockchain

Inleder samarbete med Foodchain by Blockchain.

Kycklingproducenten Bjärefågel kommer tillsammans med företaget Foochain by Blockchain att utveckla en plattform för spårbarhet i produktionen. I projektet som delfinansieras av Jordbruksverket deltar även Svenskt Sigill.

– Systemet löser många av branschens utmaningar och kommer att tillföra stor bondenytta genom förenklingar i bland annat administration och produktionsplanering. På köpet får vi spårbarheten att lämna vidare i nästa led, och slutligen nå konsument med såväl ”story” som produktionsdata, säger Cecilia Ryegård, vd och grundare av Foodchain by Blockchain i en kommentar.

Projektet som kostar cirka 5 miljoner kronor ska se till att spårbarhet råder i hela kedjan från moderdjur och foder till den konsumentförpackade kycklingen. Jordbruksverkets EIP-program står för 3,7 miljoner kronor och resterande del finansieras av Foodchain by Blockchain.

Bjärefågel har redan idag nästan dubbelt så mycket plats i stallarna för sina kycklingar Sveriges enda klimatcertifierade kyckling.

– Vi snappade upp Foodchain by Blockchain:s arbete och kände snabbt att den lösning man erbjuder kunde vara intressant för oss i framtiden, utifrån de utmaningar och flaskhalsar våra uppfödare och vi själva har. Därför är det jätteroligt att vi fått medel för att genomföra projektet och tillsammans med Foodchain ska utveckla systemet för kycklinguppfödning och produktion, säger Sia Andersson som är IT- och projektansvarig på Bjärefågel.

Den 31 mars 2023 är det tänkt att projektet ska vara klart och systemet vara på plats.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lantmännen säljer sin del i Foodhills
Greenfood goes bananas
Kai Gyllström går från Arla till Atria
Vrigstads ostar lever vidare hos Gäsene
Veg of Lund påbörjar produktion i Tyskland
EU:s nya förpackningslagstiftning offentliggjord
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.11