23948sdkhjf

Coop och Volta lanserar världens första metanreducerade kött

Kor uppfödda på tillskott av alger lanseras i dagligvaruhandeln.

Volta Greentech är bolaget som tagit fram ett fodertillskott baserat på den röda algarten Asparagopsis som kan reducera kors metanutsläpp på upp till 80 procent.

Tillsammans med livsmedelsbolaget Protos och Coop inledde Volta Greentech i år ett pilotprojekt på Gotland som hade som mål att ta fram metanreducerat kött till butik för första gången. Det målet har nu uppnåtts.

– Det här samarbetet visar att det är möjligt att kraftigt reducera metanutsläppen på svenska gårdar, och att det är praktiskt genomförbart. Som konsument kommer man framöver kunna aktivt välja produkter i köttdisken som är betydligt bättre för planeten, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech i en kommentar.

Den 30 juni släpps nu de första partierna av det metanreducerade köttet under varumärket ”Lome” som är en förkortning av ”Low on methane” som kommer att säljas i utvalda butiker under en begränsad tid.

– Vi ser fram emot att vara först ut i världen med att erbjuda våra kunder och medlemmar en unik produkt i våra butiker och att fortsätta stötta svensk livsmedelsproduktion, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet Coop Sverige. 

Köttet kommer att säljas som köttfärs i disk och utvalda delar som ryggbiff och oxfilé kommer att säljas över disk och parterna har redan nu planer att lansera fler produkter i framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125