23948sdkhjf

Matprisinflationen kan vara på väg att dämpas

Den snabbt stigande matprisinflationen kan vara på väg att dämpas, åtminstone temporärt, efter att priserna på jordbruksråvaror har fallit brant efter de tidigare kraftiga prisuppgångarna i spåren på Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar Bloomberg News.

Fyra månader efter att den ryska invasionen stoppat handelsflöden och skickat upp priserna börjar oron för brist på spannmål bytas ut mot optimism om att viktiga producenter kommer att få tillräckliga skördar för att fylla upp sinande lager.

"Utbudet kanske inte är så hämmat som vi befarat eftersom andra områden kommer att kompensera för eventuella förluster från Ukraina, och det sker över hela linjen", säger Marc Ostwald, global strateg vid ADM Investor Services, till nyhetsbyrån.

Australien, en av världens största veteproducenter, väntas få ytterligare stora skördar i år, och samtidigt har de största odlingsområdena i Brasilien så mycket majs att det hopar sig utanför lagren. Dessutom har oron i Nordamerika för att vårvädret skadat skörden av spannmål och sojabönor minskat.

Bloombergs prisindex för jordbruksråvaror är på väg mot sin största månatliga nedgång sedan 2011.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078