23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Svensk lax på land kan bli en game changer

Nästan all lax som äts i Sverige är i dag från grannlandet Norge. Men om några år kan upp till var femte fisk på tallriken ha fötts upp i Säffle.

Lax har i modern tid gått från att vara en lyxvara till vardagsmat för det svenska folket. Men med ökande livsmedelspriser och en ökande internationell efterfrågan på sjömat har intresset för nya källor till lax också ökat. I handeln har fisk, där lax utgör cirka 30 procent, ökat i värde med 94,1 procent mellan 2000 och 2020 men volymerna har bara ökat med 6,9 procent. I princip är nästan all lax i Sverige importerad från Norge. Det är där landbaserad svensk lax kommer in. Re:ocean är ett företag som just nu håller på att bygga en anläggning i Säffle som när den står färdig ska kunna producera cirka 10 000 ton lax om året, vilket skulle innebära nästan 20 procent av den svenska förbrukningen.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.066