23948sdkhjf

Hotad skattechock får norska fiskodlare att rasa på börsen

De norska fiskodlingsbolagen rasade på Oslobörsen under onsdagsmorgonen, efter att norska regeringen föreslagit ökad skatt på laxindustrin. Salmar var ned med omkring 20 procent i öppningen.

Vid en presskonferens under morgonen meddelade norska regeringen förslaget om en så kallad naturresursskatt för laxindustrin. Skattesatsen kommer landa på 40 procent av intäkterna, vilket innebär en effektiv skattesats om 62 procent.

Regeringen uppskattar att skatteintäkterna från uppjusteringen kommer bli omkring 3,7 miljarder norska kronor under 2023, då nya skatter kan komma att gälla.

Bolag med produktion under 4-5 ton kommer inte drabbas av någon skattehöjning.

Skattehöjningen medför alltså särskilt stora bekymmer för laxodlare med anläggningar i Norge, där Salmar sticker ut bland de norska börsnoterade sektorbolagen.

Analytiker var under morgonen ute och sänkte vinstestimat för Salmar, som efter en knapp halvtimmes börshandel i Oslo var ned med 17 procent.

Salmars börsvärde är drygt 60 miljarder norska kronor.

Lerøy Seafood var också ned med 17 procent, medan Mowi och Grieg Seafood sjönk med 15 procent. Bakkafrost, som har verksamheten på Färöarna, var ned med 3 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359